Οικονομία και ασφάλεια στα συστήματα θέρμανσης

 

Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούν κάποιο σύστημα θέρμανσης στην οικεία τους, για να ζεστάνουν το χώρο τους τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Παρόλα αυτά όμως αμελούν το έλεγχο του πριν από τη κάθε σεζόν. Είναι μέχρι να έρθουν τα πρώτα κρύα, όπου και απλά ανοίγουν το διακόπτη του θερμοστάτη και περιμένουν τη θερμοκρασία να ανέβει. Μια αντιμετώπιση, όχι και τόσο σοφή.

Ένα σύστημα θέρμανσης χρειάζεται προσοχή και έλεγχο πριν τη λειτουργία του, κάτι που θα πρέπει να γίνετε πριν από κάθε χειμώνα. Με αυτό το τρόπο μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα κάνει τη δουλειά για την οποία προορίζετε όχι απλά με ασφάλεια, αλλά και με οικονομία, ειδικά στις δύσκολες ενεργειακά εποχές που διανύουμε.

Για τη καλύτερη δυνατή οικονομία και ασφάλεια στα συστήματα θέρμανσης, απαιτείτε η προσοχή, η σωστή συντήρηση αλλά και ο τακτικός έλεγχος. Τα άτομα που είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία του πρέπει να έχουν γνώση κάποιων βασικών πραγμάτων για τη βελτίωση του. Μερικές απλές κινήσεις θα σας κάνουν να γλιτώσετε περιττά έξοδα και τρέξιμο. Φροντίστε για το σωστό και επιμελή έλεγχο.

Συντήρηση κάθε χρόνο

Πολύ σημαντικό είναι να εκτελείτε η συστηματική συντήρηση του λέβητα αλλά και του συστήματος θέρμανσης γενικότερα στο σύνολο του. Θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε πριν τη κάθε χειμερινή περίοδο και να εκτελούμε έγκαιρα τις όποιες εργασίες είναι απαραίτητες. Ακόμα και στη περίπτωση που το σύστημα της θέρμανσης είναι καινούργιο, είναι σωστό να γίνετε ένας τυπικός έλεγχος.

Να θυμάστε ότι η συντήρηση του κάθε συστήματος και των επιμέρους τμημάτων του, όπως ο κυκλοφορητής και η καπνοδόχος, θα πρέπει να γίνετε μόνο από αδειούχους με κρατική άδεια συντηρητές καυστήρων. Οι εργασίες θα πρέπει να πραγματοποιούνται κατ’ ελάχιστον μια φορά τη χρονιά, κάτι που ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις του κράτους και την νομοθεσία.

Μετά τη κάθε συντήρηση, ο τεχνικός θα πρέπει να συμπληρώνει το ανάλογο έγγραφο, δηλαδή το φύλλο της συντήρησης του καυστήρα. Σε αυτό καταγράφονται χρήσιμες πληροφορίες που απαιτούνται και βάση νόμου, όπως τα όρια των καυσαερίων και τις πιθανές φθορές ή τα υποσυστήματα που χρίζουν αντικατάστασης. Περιλαμβάνει επίσης τα πιθανά προβλήματα ή και παραλείψεις που έχουν διαπιστωθεί, αλλά και τις προτάσεις για τη συνολική βελτίωση του κάθε συστήματος θέρμανσης.

Στη συνέχεια παραδίδεται στο άτομο που έχει οριστεί υπεύθυνο, δηλαδή συνήθως στον ιδιοκτήτη ή το διαχειριστή της πολυκατοικίας.

Εξαέρωση των σωμάτων

Για να κερδίσετε στη θέρμανση και σε επέκταση αυτού στην οικονομία, δεν θα πρέπει να αμελείτε την εξαέρωση των σωμάτων του δικτύου. Κατά τη διάρκεια της συντήρησης, η οποία συνήθως πραγματοποιείτε κατά το τέλος του φθινοπώρου, ο τεχνικός θα πρέπει να κάνει εξαέρωση του δικτύου. Να θυμάστε πως ανεξάρτητα από τη χρονική περίοδο κατά την οποία κάνετε εργασίες συντήρησης στο σύστημα σας, θα πρέπει να γίνει εξαέρωση αμέσως με την έναρξη της λειτουργίας του.

Συνήθως είναι γνωστό στους ιδιοκτήτες των σπιτιών με συστήματα κεντρικής θέρμανσης το πως εκτελείτε αυτή η διαδικασία. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε πως τα σώματα είναι κρύα στο πάνω μέρος τους ή ότι ακούγονται περίεργοι θόρυβοι από το σύστημα των σωλήνων, τότε θα πρέπει σίγουρα να προβείτε σε εξαέρωση.

Η σημασία του καλού θερμοστάτη

Η εγκατάσταση ενός καλού αξιόπιστου θερμοστάτη, επιτυγχάνει τη ταυτόχρονη αύξηση απόδοσης της θέρμανσης σε συνδυασμό με την οικονομία καυσίμου. Συνεπώς, εφόσον έχετε ήδη κάνει τις βασικές ενέργειες που αναφέραμε παραπάνω, η αγορά ενός σύγχρονου θερμοστάτη είναι μια καλή επένδυση που σωστό είναι να πραγματοποιήσετε.

Τα νέα μοντέλα προσφέρουν βέλτιστο έλεγχο της σχέσης θερμοκρασίας με τη θέρμανση και επιτυγχάνουν υψηλή ακρίβεια αλλά και οικονομία. Θα συναντήσετε πολλά μοντέλα, αλλά οι βασικοί τύποι είναι ο ηλεκτρονικός, ο προγραμματιζόμενος και ο μηχανικός θερμοστάτης.

Εάν αυτός που έχετε δεν είναι προγραμματιζόμενος, αξίζει να προχωρήστε στην εγκατάσταση ενός. Πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία που δύναται να σας λύσει τα χέρια, καθώς προσφέρει την κατάλληλη άνεση στο προγραμματισμό της θέρμανσης. Μπορείτε να κάνετε το προγραμματισμό του θερμοστάτη ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες σας, ανά ημέρα είτε και ανά εβδομάδα.

Ο σύγχρονος θερμοστάτης μαθαίνει τις συνήθειες σας και αναλόγως προσαρμόζει και τη θέρμανση της οικείας. Το κόστος του είναι συνήθως γύρω στα ογδόντα ευρώ. Σημειώστε ότι πολλά καινούργια μοντέλα παρέχουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης λειτουργίας μέσω κινητού.

Ανεμιστήρας οροφής

Θυμηθείτε ότι καλό είναι να χρησιμοποιείτε τους ανεμιστήρες οροφής κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και το χειμώνα καθώς συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας της θέρμανσης, αφού βοηθούν στην επανακυκλοφορία του αέρα. Αποτελούν έναν από τους πιο απλούς τρόπους για να ενισχύσετε τη κατανομή της θέρμανσης στο χώρο σας. Η ανακατανομή του θερμού αέρα στο περιβάλλον της οικείας σας, βελτιώνει σημαντικά το σύστημα της θέρμανσης.

Μπορείτε να βάλετε τον ανεμιστήρα σε χειμερινή λειτουργία μέσω του διακόπτη που βρίσκεται πάνω στο σώμα του. Με αυτό το τρόπο ο θερμός αέρας δεν θα μένει στάσιμος στο ταβάνι του σπιτιού σας, αλλά θα γυρνάει μέσα στο χώρο σας. Θα παρατηρήσετε άμεση αίσθηση ζεστασιάς, καθώς και οικονομία στο καύσιμο. είτε είναι αέριο είτε πετρέλαιο.

Ανιχνευτής μονοξειδίου

Στα συστήματα θέρμανσης, ειδικά αυτά που κάνουν χρήση πετρελαίου ή φυσικού αερίου θα πρέπει να δίνετε μεγάλη σημασία. Το λεβητοστάσιο θα πρέπει να είναι καθαρό από συσκευασίες και γενικά πράγματα τα οποία δεν έχουν σχέση με το σύστημα της θέρμανσης. Σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά σε παλαιότερες μελέτες και εγκαταστάσεις βλέπουμε παλιά λεβητοστάσια τα οποία είναι γεμάτα από εκτεθειμένα εύφλεκτα πράγματα, τα οποία δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί.

Πάνω από όλα να γνωρίζουμε ότι απαγορεύεται από τη νομοθεσία. Αλλά εκτός από αυτό είναι κοινή λογική πως υλικά όπως πανιά, ξύλα, και διαλύτες σε περίπτωση ενός ατυχήματος θα έχουν δυσάρεστες συνέπειες στην ασφάλεια όλων όσων διαμένουν στην οικεία.

Ένα λεβητοστάσιο θα πρέπει να διακρίνεται από όλες τις διατάξεις ασφαλείας, όπως ορίζονται από το νόμο. Είναι χρήσιμο για να διασφαλίζουμε την  ασφάλεια μας να κάνουμε εγκατάσταση ανιχνευτών καπνού και μονοξειδίου του άνθρακα, ώστε να έχουμε έγκαιρη ειδοποίηση στη περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Ο χώρος της εγκατάστασης ενός καυστήρα κεντρικής θέρμανσης, όπως και της δεξαμενής του καυσίμου άμα υπάρχει, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητος και κλειστός. Η είσοδος θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο σε άτομα που εκτελούν τη διαχείριση ή φυσικά τους ανάλογους τεχνικούς. Εννοείτε πως φροντίζουμε για το ανάλογο σύστημα πυρόσβεσης, όπως και για το κατάλληλο σύστημα εξαερισμού του χώρου. Επικοινωνήστε με τους ειδικούς για να πάρετε τις καλύτερες συμβουλές και υπηρεσίες.

Σχολιάστε

Call Now Button