Συμβουλές για να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη σας το χειμώνα σωστά

Η θέρμανση του σπιτιού σας αυτό το χειμώνα με τη λάθος ρύθμιση του θερμοστάτη σας μπορεί να καταναλώσει πολλή ενέργεια, επομένως πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να μειώσετε το κόστος θέρμανσης και να κρατήσετε ζεστή την οικογένειά σας καθ ‘όλη τη διάρκεια αυτών των κρύων μηνών. Ένας τρόπος για να εξοικονομήσετε ενέργεια και να μειώσετε τον λογαριασμό θέρμανσης είναι να επιλέξετε την καλύτερη θερμοκρασία για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία του σπιτιού σας στο σωστό επίπεδο άνεσης.

Πρέπει να λάβετε υπόψη μεταβλητές κατά τη ρύθμιση του θερμοστάτη σας, όπως την ώρα της ημέρας, τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στο σπίτι και το μέγεθος του σπιτιού σας. Ωστόσο, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικούς κανόνες γρήγορης θέρμανσης σπιτιού για να διασφαλίσετε ότι το σπίτι σας θα παραμείνει στην ιδανική θερμοκρασία αυτό το χειμώνα:

 • Όταν βρίσκεστε στο σπίτι η ιδανική θερμοκρασία είναι 20 °C
 • Όταν κοιμάστε η ιδανική θερμοκρασία είναι 18 °C
 • Όταν  δεν βρίσκεστε το χώρο αλλά είστε π.χ. στη δουλειά η ιδανική θερμοκρασία είναι επίσης 18 °C

Οι χειμερινοί μήνες φέρνουν ψυχρούς ανέμους και χιονοθύελλες που μειώνουν τη θερμοκρασία σε όλο το σπίτι σας. Η προσαρμογή των ρυθμίσεων του θερμοστάτη σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να κάνει όλους να νοιώθουν άνετα και να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας για τη θέρμανση του σπιτιού σας.

Οι καλύτερες ρυθμίσεις θερμοστάτη για το σπίτι σας

Οι ιδιοκτήτες σπιτιών προσπαθούν πάντα να μειώσουν τη χρήση ενέργειας, και όχι μόνο γιατί αυτό συνιστάται από πολλούς φορείς και βοηθά το περιβάλλον, αλλά η εύρεση της σωστής ρύθμισης του θερμοστάτη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Παρόλο που μπορεί να χρειαστεί να τσακωθείτε με το σύζυγο ή τα παιδιά σας για να επιλέξετε τη σωστή θερμοκρασία, είναι σημαντικό να συμφωνήσει όλη η οικογένειά σας. Ακολουθούν μερικές γρήγορες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τους λογαριασμούς της ενεργείας σας διατηρώντας παράλληλα μια άνετη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι σας που μπορούν να απολαύσουν όλοι!

Επιλέξτε μια θερμοκρασία που όλοι μπορούν να απολαύσουν

Ο καθένας έχει διαφορετικό επίπεδο άνεσης, επομένως θα χρειαστεί να επιλέξετε μια θερμοκρασία στον θερμοστάτη σας κατά την διάρκεια του χειμώνα που βολεύει όλη την οικογένειά σας. Καθώς συζητάτε για τις πιθανές ιδανικές θερμοκρασίες με την οικογένειά σας, θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε διαφορετικές θερμοκρασίες στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας.

Η ιδανική θερμοκρασία για χώρους όπως το σαλόνι είναι 20 °C, ενώ τα υπνοδωμάτια θα πρέπει συνήθως να είναι λίγο πιο δροσερά στους 18 °C. Η θερμοκρασία του σώματός σας αυξομειώνετε όταν κοιμάστε και μπορείτε να βελτιώσετε τον ύπνο σας κρατώντας τη θερμοκρασία του σπιτιού σας χαμηλότερη τη νύχτα.

Μπορείτε επίσης να μειώσετε τη θερμοκρασία του θερμοστάτη σας όταν η οικογένειά σας είναι εκτός σπιτιού για περισσότερες από 2 ώρες. Η μείωση της θερμοκρασίας του θερμοστάτη σας στους 18 τη νύχτα και όταν κανείς δεν είναι σπίτι μπορεί να μειώσει τον λογαριασμό της ενέργεια σας κατά 20% ή περισσότερο κάθε μήνα.

Σταδιακά χαμηλώστε τη θερμοκρασία του θερμοστάτη σας

Όταν χτυπήσει το πρώτο κρύο τη περιοχή που μένετε, η οικογένειά σας θα θελήσει να κρατήσει την ζεστή θερμοκρασία που είχε το σπίτι σας κατά την διάρκεια του φθινοπώρου. Ωστόσο, μετά από μερικές εβδομάδες, η οικογένειά σας θα αρχίσει να προσαρμόζεται στις χαμηλότερες θερμοκρασίες και δεν θα χρειάζεται τόσο υψηλή θερμοκρασία  στο θερμοστάτη για να νοιώθει άνετα στο χώρο του σπιτιού σας.

Όταν εσείς και η οικογένειά σας έχετε προσαρμοστεί στις χειμερινές καιρικές συνθήκες, μπορείτε να προσπαθήσετε να μειώσετε τη θερμοκρασία του σπιτιού σας κατά 1 βαθμό κάθε εβδομάδα. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες τεχνικούς της εταιρείας Καυστήρες Μπότης, αυτή η διαφορά 1 βαθμού μπορεί να μην φαίνεται πολύ, αλλά σε λίγες μέρες, θα μπορούσατε να αρχίσετε να βλέπετε εξοικονόμηση 1% στους λογαριασμούς ενέργειας του σπιτιού σας.

Προσαρμόστε τις ζώνες θερμοκρασίας σπιτιού

Ένα πολυζωνικό σύστημα θέρμανσης και ψύξης σάς επιτρέπει να ρυθμίζετε την επιθυμητή θερμοκρασία σε διάφορους χώρους του σπιτιού σας. Κάθε περιοχή έχει τον θερμοστάτη της, ώστε να μπορείτε να διατηρείτε διαφορετικές θερμοκρασίες ανάλογα με τις ανάγκες διαφορετικών περιοχών σε όλο το σπίτι σας.

Τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης πολλαπλών ζωνών είναι πιο περίπλοκα από ένα τυπικό σύστημα HVAC, αλλά αν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικές απλές συμβουλές για να βρείτε την τέλεια θερμοκρασία στο θερμοστάτη σας για τους διαφορετικούς χώρους του σπιτιού σας:

 1. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία του υπνοδωματίου στους 18 °C περίπου.
 2. Διατηρήστε τη θερμοκρασία σε χώρους όπως σαλόνι και κουζίνα γύρω στους 20 °C.
 3. Αυξήστε τη θερμοκρασία του θερμοστάτη στον κάτω όροφο και στα υπόγεια αν έχετε.
 4. Χαμηλότερη θερμοκρασία για ζώνες με πολύ άμεσο ηλιακό φως.
 5. Ρυθμίστε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες δωμάτια που χρησιμοποιούνται σπάνια ή χρησιμοποιούνται μόνο για λίγες ώρες την ημέρα.
 6. Ενώ τα συστήματα θέρμανσης πολλαπλών ζωνών είναι πιο ακριβά, παρέχουν σε εσάς και την οικογένειά σας τον μεγαλύτερο έλεγχο της εσωτερικής θερμοκρασίας σε όλο το σπίτι σας. Μπορείτε να προγραμματίσετε μια τυπική ρύθμιση για κάθε ζώνη του σπιτιού σας με βάση τη χρήση, την ώρα της ημέρας και άλλους παράγοντες.

Συμβουλές για να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη σας το χειμώνα σωστά

Επενδύστε σε έναν προγραμματιζόμενο θερμοστάτη

Δεν υπάρχει τέλεια εσωτερική θερμοκρασία που θα λατρέψουν όλοι στην οικογένειά σας. Ωστόσο, μπορείτε να επενδύσετε σε έναν έξυπνο θερμοστάτη για να διευκολύνετε τον εντοπισμό ευκαιριών εξοικονόμησης ενέργειας και τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας.

Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους ιδιοκτήτες σπιτιών, επειδή αυτός ο τύπος θερμοστάτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον αυτόματο έλεγχο του θερμοστάτη και της θερμοκρασίας στο σπίτι σας.

Ανεξάρτητα από τον τύπο συστήματος HVAC που διαθέτετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν προγραμματιζόμενο θερμοστάτη για να προσαρμόσετε αυτόματα τη θερμοκρασία στο σπίτι σας σε συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακολουθούν μερικές προτάσεις για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις ρυθμίσεις του θερμοστάτη σας:

 • Χαμηλώστε τη θερμοκρασία του σπιτιού σας όταν κανείς δεν είναι στο σπίτι για 2 ώρες ή περισσότερο.
 • Μειώστε τις ρυθμίσεις του θερμοστάτη τη νύχτα όταν όλοι κοιμούνται για να μειώσετε το κόστος θέρμανσης και να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου.
 • Συνδέστε τον θερμοστάτη σας στο smartphone σας για να ελέγχετε τον θερμοστάτη σας από οπουδήποτε.
 • Ένας έξυπνος θερμοστάτης μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σπίτι σας σε άνετη θερμοκρασία όλη την ημέρα. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε πολλούς θερμοστάτες που σας επιτρέπουν να συνδεθείτε μέσω μιας εφαρμογής, ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις θερμοκρασίας στο σπίτι σας, εάν ξεχάσετε να μειώσετε τη θερμοκρασία πριν βγείτε έξω.

Συντηρήστε το Σύστημα Θέρμανσής σας

Μπορείτε να έχετε τον καλύτερο έξυπνο θερμοστάτη και το πιο προηγμένο σύστημα HVAC πολλαπλών ζωνών, αλλά αν δεν διατηρείτε το σύστημά σας συντηρημένο, τότε μπορεί να βρεθείτε έξω στο κρύο με υψηλούς λογαριασμούς κοινής ωφελείας και συχνές επισκευές.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να διατηρήσετε το σύστημα θέρμανσης σας σε άριστη κατάσταση ώστε να λειτουργεί καλύτερα αυτό το χειμώνα και να αποτρέψετε ανεπιθύμητες επισκευές στην πορεία:

 1. Αντικαθιστάτε το φίλτρο αέρα κάθε μήνα για να διασφαλίζετε ότι φτάνει στη μονάδα HVAC αρκετός φρέσκος αέρας.
 2. Κρατήστε τις καρέκλες, τα τραπέζια και άλλα εμπόδια μακριά από αεραγωγούς για να διασφαλίσετε ότι ο ζεστός αέρας μπορεί να κυκλοφορεί στο σπίτι σας.
 3. Διατηρήστε σε καλή κατάσταση τους θάμνους κομμένους γύρω από την εξωτερική μονάδα ψύξης και θέρμανσης.
 4. Προγραμματίστε την προληπτική συντήρηση της θέρμανσης του σπιτιού κάθε χρόνο πριν πιάσουν τα πρώτα κρύα επικοινωνώντας με τους έμπειρους τεχνικούς της εταιρείας Καυστήρες Μπότης. Η προληπτική συντήρηση μπορεί να αντιμετωπίσει μικρά προβλήματα προτού εξελιχθούν σε δαπανηρές επισκευές.

Οι καλύτερες ρυθμίσεις θερμοστάτη για το σπίτι σας το χειμώνα

Η διατήρηση της θερμοκρασίας του σπιτιού σας είναι ένα ουσιαστικό μέρος της ζωής σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικές από τις απλές συμβουλές παραπάνω για να μειώσετε την εξοικονόμηση ενέργειας και να μειώσετε το λογαριασμό ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα μια άνετη θερμοκρασία για την οικογένειά σας τους χειμερινούς μήνες.

Δείτε περισσότερα σχετικά με τη συντήρηση και εγκατάσταση καυστήρων:

Σχολιάστε

Shares
Call Now Button